UCI Pro Team
AG2R. Es mantenen els mítics Peraud, Riblon, Nocentini i el jove Blel Kadri. Han fet bons fitxatges, com ara l’sprinter Davide Appollonio (procedent de l’Sky), Samuel Dumoulin i Domenico Pozzovivo. Perden al seu líder durant molts anys, Nicholas Roche, que marxa al Saxo-Tinkoff.
Argos-Shimano. Equip fort en l’apartat d’sprints gràcies a Kittel i, sobretot, Degenkolb (vencedor de 5 etapes en l’última Vuelta). Equip modest, on també destaquen els holandesos Veelers i Timmer. No han fet fitxatges importants.
Astana. Equip que fa un salt de qualitat amb el fitxatge de Vincenzo Nibali (ex-Liquigas i tercer classificat al Tour 2012), després de perdre a l’important Kreuziger. Un altre fitxatge interessant és el de Jakob Fuglsang (procedent del Radioshack). Astana sempre ha mantingut una aposta per la cantera, i així s’explica la gran quantitat de corredors kazacs que integren l’equip; el millor és Maxim Iglinskiy, guanyador de l’última Liège-Bastogne-Liège. Altres ciclistes destacats són Brajkovic, Kessiakoff, Grivko i Tiralongo.
Nibali ja llueix el blau cel de l'Astana |
Blanco. És el
Rabobank de sempre, amb nou patrocinador. Equip que ho té difícil en les grans
voltes (Gesink mai acaba d’explotar), però en clàssiques i etapes té molt a
dir amb corredors com Boom, Mollema, Luis León Sánchez, Ten Dam o Renshaw.
Arriba Lars Petter Nordhaug de l’Sky, un ciclista tant de carretera com de
mountain bike.
BMC. Poc moviment a BMC, tret del fitxatge del jove Daniel Oss (procedent del Liquigas). L’equip barreja grans promeses com els nordamericans Tejay Van Garderen i Taylor Phiney, una de les sensacions de l’any passat, i ciclistes consagrats com Cadel Evans i Thor Hushovd. BMC compta amb l’actual campió del món, Philippe Gilbert, que tindrà molt a dir a les clàssiques.
BMC. Poc moviment a BMC, tret del fitxatge del jove Daniel Oss (procedent del Liquigas). L’equip barreja grans promeses com els nordamericans Tejay Van Garderen i Taylor Phiney, una de les sensacions de l’any passat, i ciclistes consagrats com Cadel Evans i Thor Hushovd. BMC compta amb l’actual campió del món, Philippe Gilbert, que tindrà molt a dir a les clàssiques.
El maillot de Campió del Món el portarà el belga Philippe Gilbert |
Cannondale. El Liquigas de sempre. Sense Nibali, el líder serà el mític Basso, tot i que tindrà poques opcions a les grans voltes. L’equip té el corredor més potent del moment, Peter Sagan (últim maillot verd del Tour), i dos joves també veloços: Elia Viviani i Moreno Moser. No han fet fitxatges destacats.
Euskaltel. Un dels dos equips espanyols. Per primera vegada, Euskaltel ha fitxat corredors extrangers sense massa nom, tot i que els ciclistes importants seguiran sent els de sempre: Samuel Sánchez, Igor Antón, Egoi Martinez, Mikel Nieve i Mikel Astarloza. No han renovat al sempre combatiu Amets Txurruka, que ha fitxat pel Caja Rural.
FDJ. Equip francès integrat gairebé exclusivament per francesos. Casar, Fedrigo i Roy són els pesos pesants del FDJ, encara que la seva gran esperança és Thibaut Pinot (22 anys), desè classificat a l’últim Tour. També destaca el jove sprinter Nacer Bouhanni.
Garmin-Sharp. L’equip manté l’estructura dels últims anys, amb la incorporació destacada del veterà Nick Nuyens, procedent del Saxo Bank. El Garmin compta amb el guanyador “accidental” de l’últim Giro, Ryder Hesjedal, i amb pesos pesants com l’irlandès Dan Martin i els nord-americans Tyler Farrar, Tom Danielson, Christian Vande Velde, Andrew Talansky i David Zabriskie, sense oblidar el mític David Millar. El Garmin és un equip de rodadors i de grans especialistes en contrarrellotge.
Lampre-Merida. Cunego i Scarponi són els dos escaladors importants de l’equip, tot i que generalment acostumen a fallar als moments importants (malgrat tot, ambdós tenen un Giro al seu palmarès). Amb 39 anys, també segueix un dels millors sprinters de tots els temps, Alessandro Petacchi. El Lampre s’ha reforçat notablement aquesta temporada, destacant les arribades de Filippo Pozzato i Jose Rodolfo Serpa, tots dos provinents d’equips amb llicència Continental (la 2a divisió del ciclisme).
Lotto-Belisol. Bloc idèntic al de la temporada passada. Van den Broeck, quart al darrer Tour, serà el líder a les grans voltes, mentre que Greipel serà la gran esperança de l’equip en les arribades a l’sprint (en va guanyar tres al Tour 2012). Gairebé tots els ciclistes del Lotto són belgues (la pàtria d’aquest esport), dels quals destaquen Van de Walle, Jelle Vanendert i De Clercq, a més del danès Lars Bak.
Movistar. L’altre equip espanyol. El líder indiscutible serà Valverde, que es va sortir la temporada passada. També Cobo ha de tornar a tenir importància, després d’un any per oblidar. Altres corredors forts són José Joaquin Rojas, Fran Ventoso (actual campió d’Espanya), Rubén Plaza i els joves Castroviejo (contrarrellotgista) i Quintana (escalador). El Movistar s’ha reforçat bé amb l’arribada de dos ex-Liquigas, Eros Capecchi i Sylwester Szmyd, i d’un ex-Sky, Alex Dowsett, el campió britànic de contrarrellotge els dos últims anys.
Alex Dowsett, un crack contra a les cronos |
Omega Pharma Quick Step. Equipàs. Un dels meus preferits, sens dubte. Té al gran classicòman de l’any passat, Tom Boonen (entre d’altres, es va endur la seva quarta Paris-Roubaix, convertint-se en el ciclista que l’ha guanyat més vegades juntament amb Roger de Vlaeminck); té al campió del món de contrarrellotge dels dos últims anys, Tony Martin; i té a lluitadors incansables com Chavanel, Pineau, Terpstra, Vandewalle i els germans Velits. Per si fos poc, han fitxat al millor sprinter del moment, Mark Cavendish, procedent de l’Sky, a més del belga Gianni Meersman i la promesa espanyola Carlos Verona.
Cavendish ja ha donat la primera victòria de l'any a l'Omega; ho ha fet a la primera etapa del Tour de San Luis (Argentina) |
Orica GreenEdge. Equip combatiu, que l’any passat ja va aconseguir coses importants, com ara
RadioShack-Leopard. Una de les decepcions del curs passat. És evident que tenen bons ciclistes, però fusionar dos equips diferents mai és fàcil. Els més mediàtics segueixen sent els germans Schleck, tot i que el seu rendiment sempre ha estat més baix de l’esperat. Altres homes importants són els veteraníssims Klöden, Voigt i Horner, i els no tan veterans però experimentats Cancellara, Popovych, Zubeldia i Monfort. S’incorporen a l’equip Danilo Hondo (ex-Lampre), Stijn Devolder (ex-Vacansoleil) i Robert Kiserlovski (ex-Astana i setè a la general de l’última Volta a Catalunya).
Saxo-Tinkoff. Un dels equips que més i millor s’ha reforçat i, sens dubte, els feia falta. No cal dir que el líder serà el mediàtic Contador, que seguirà comptant amb els seus dos escuders de luxe: Jesus Hernandez i Benejamin Noval. Altres ciclistes que es mantenen són els "germans" Sorensen, Tosatto, Paulinho, Morkov i Majka (del 89). Atenció a les altes: Daniele Bennati del Radioshack, Matti Breschel del Rabobank, Roman Kreuziger de l’Astana, Nicolas Roche de l’AG2R i Michael Rogers de l’Sky (entre d’altres). Ara ja es pot dir que el Saxo-Tinkoff és un equip i no una individualitat.
L'irlandès Roche és el millor fitxatge del Saxo-Tinkoff |
Sky. Després d'arrasar l’any passat, avui en dia són l’equip a batre. La seva columna vertebral segueix intacta amb Froome i sobretot Wiggins (aficionat del Liverpool, per cert) com a aspirants a les grans voltes; ciclistes polivalents com Geraint Thomas, Pate i Boasson Hagen (després de Sagan, el ciclista més potent del moment); escaladors com els llatinoamericans Rigoberto Uran i Sergio Henao; classicòmans com Eisel; sprinters com Swift; i contrarrellotgistes com Porte i el propi Wiggins. On l’Sky ha perdut més potencial és en l’apartat dels sprints amb la baixa de Mark Cavendish. Per contrarrestar-ho, han fitxat Kiryienka (ex-Movistar i gran contrarrellotgista), Tiernan-Locke (ciclista de característiques similars a Gilbert) i la jove promesa Ian Boswell. Pel meu gust, l’Sky és l’equip més complet i més ben treballat.
Vacansoleil-DCM. Equip amb poques opcions a les generals, però molt combatius i que segur que rascaran victòries d’etapa i, qui sap si alguna clàssica. Els corredors més interessants segueixen sent De Gendt (tercer a l’últim Giro), Feillu, Hoogerland, Marczymski, Poels i Westra, tots ells d’entre 25 i 30 anys. Un bon fitxatge és el català Joan Antoni Flecha, procedent de l’Sky, que farà companyia a l’alacantí Rafa Valls.*****************************************************************************
Calendari bàsic de l’any 2013
(o el que no em penso perdre)
Paris-Nice : 3-10 de març
Tirreno-Adriatico : 6-12 de març
Milan-San Remo : 17 de març
Volta a Catalunya : 18-24 de març
E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke : 22 de març
Gent-Wevelgem : 24 de març
Tour de Flandes : 31 de març
Vuelta al País Vasco : 1-6 d’abril
Paris-Roubaix : 7 d’abril
Amstel Gold Race : 14 d’abril
La
Flèche-Wallone
: 17 d’abril
Liège-Bastogne-Liège : 21 d’abril
Tour de Romandie : 23-28 d’abril
Giro d’Italia : 4-26 de maig
Critérium du Dauphiné Libéré : 2-9 de juny
Tour de Suisse : 8-16 de juny
Tour de France : 29 de juny-21 de juliol
Clásica de San Sebastián : 27 de juliol
Vuelta a España : 24 d’agost-15 de setembre
Campionats del Món (Firenze 2013) : 22-29 de setembre. Contrarrellotge professional masculina 25 de setembre / En ruta professional masculina 29 de setembre http://www.florence2013.com/
Giro de Lombardia : 6 d’octubre
*****************************************************************************
Aquestes són les proves que, des del meu punt de vista, un amant del ciclisme no es pot perdre. Evidentment en falten moltes. Les proves bàsiques formen part de l’UCI World Tour, el calendari de les carreres de màxim nivell en el ciclisme. L’UCI World Tour està compost per les 3 grans voltes, pels 5 monuments del ciclisme (curses d’un dia), per 12 curses per etapes (només en destaco 7), per 9 proves d’un dia (destaco les 5 més importants) i pel Campionat del Món de Contrarrellotge per equips.
Hi ha altres competicions interessants que no formen part de l’UCI World Tour, com ara el Critérium International. Totes les curses del ciclisme professional les trobareu clicant aquí.
Paris-Nice : 3-10 de març
Tirreno-Adriatico : 6-12 de març
Milan-San Remo : 17 de març
Volta a Catalunya : 18-24 de març
E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke : 22 de març
Gent-Wevelgem : 24 de març
Tour de Flandes : 31 de març
Vuelta al País Vasco : 1-6 d’abril
Paris-Roubaix : 7 d’abril
Amstel Gold Race : 14 d’abril
Liège-Bastogne-Liège : 21 d’abril
Tour de Romandie : 23-28 d’abril
Giro d’Italia : 4-26 de maig
Critérium du Dauphiné Libéré : 2-9 de juny
Tour de Suisse : 8-16 de juny
Tour de France : 29 de juny-21 de juliol
Clásica de San Sebastián : 27 de juliol
Vuelta a España : 24 d’agost-15 de setembre
Campionats del Món (Firenze 2013) : 22-29 de setembre. Contrarrellotge professional masculina 25 de setembre / En ruta professional masculina 29 de setembre http://www.florence2013.com/
Giro de Lombardia : 6 d’octubre
*****************************************************************************
Aquestes són les proves que, des del meu punt de vista, un amant del ciclisme no es pot perdre. Evidentment en falten moltes. Les proves bàsiques formen part de l’UCI World Tour, el calendari de les carreres de màxim nivell en el ciclisme. L’UCI World Tour està compost per les 3 grans voltes, pels 5 monuments del ciclisme (curses d’un dia), per 12 curses per etapes (només en destaco 7), per 9 proves d’un dia (destaco les 5 més importants) i pel Campionat del Món de Contrarrellotge per equips.
Hi ha altres competicions interessants que no formen part de l’UCI World Tour, com ara el Critérium International. Totes les curses del ciclisme professional les trobareu clicant aquí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada