GRUP A
Brasil *****
La gran favorita, entre altres coses perquè juga a casa i perquè va guanyar la Copa Confederacions, l’avantsala del Mundial (topicazo). Però també perquè té un bloc molt competitiu, que és el més important en un torneig d’un mes. Defensar bé i enxufar les oportunitats que se’t presentin. En defensa tenen el central més desitjat del món, Thiago Silva, a més de migcentres rocosos com Fernandinho, Paulinho i Luiz Gustavo. I a dalt els sobra talent amb Neymar i amb el mitjapunta Oscar.
Croàcia **
A priori és l’equip del grup A que ha d’acompanyar Brasil a vuitens de final, i tenen jugadors per lograr-ho, tot i que cada partit és un món (topicazo II). Defensa experimentada (Pranjic, Srna, Corluka), mig del camp talentós (Rakitic, Modric) i davantera en forma (Mandzukic, Jelavic, Olic)... serà suficient?
Mèxic **
Chicharito i 10 més. Aquestes són les opcions mexicanes per passar a vuitens. És clar que el jugador del Manchester United estarà ben acompanyat per Dos Santos, que ha fet un any excel·lent a Villareal, a més d’altres coneguts de la lliga espanyola com són Guardado, Moreno o Márquez. La meva opinió és que disputaran tres partits i marxaran de vacances.
Camerun *
L’equip africà és un dels més fluixos de tots els participants al Mundial, malgrat que a 10 dies de la cita van empatar amb Alemanya en un partit de preparació. Amb un Eto’o en decadència i un Song que porta dos anys desubicat a Barcelona (i que entre ells no es poden ni veure), potser els jugadors més destacats són els migcampistes Matip i Mbia. Abans de començar el Mundial, els jugadors de Camerun ja han donat la nota fent un amago de plantar-se per la qüestió de les primes.
Oscar i Neymar, les armes més potents de Brasil |
GRUP B
Espanya *****
La gran favorita en cas que Brasil punxi. La història recent avala a aquests jugadors, si bé és cert que el bloc de La Roja (format per jugadors del Barça) arriba en un moment de forma molt baix. Piqué, Xavi, Iniesta, Pedro o Cesc ja no són el que eren. Per contra, entren joves valors com Koke o Azpilicueta, úniques “revolucions” d’un Del Bosque que ha apostat per les vaques sagrades de sempre. Per exemple, a la davantera hi trobem dos veterans que s’han arrossegat aquesta temporada: Villa i Torres; amb ells, Diego Costa, el teòric titular, arriba justet després de perdre’s el tram final de temporada per una successió de lesions mal recuperades. Pel que fa al porter, el que estava en més bona forma es perd el torneig per una greu lesió; un maldecap menys pel Marquès, que donarà la titularitat a un porter que ha sigut suplent a la lliga espanyola.
Holanda ***
Poca cosa queda de l’actual subcampiona. La taronja mecànica s’ha oxidat al ritme que ho han fet els seus jugadors: a Sneijder, Van Persie i companyia se’ls comença a passar l’arròs. Robben tampoc es pot dir que hagi brillat gaire aquest any, i potser qui més se salva són Huntelaar i Kuyt. La porteria està ben coberta amb dos porters Premier, Krul i Vorm.
Xile ***
Bloc força competitiu que pot donar guerra, amb un nivell semblant a Colòmbia, però amb jugadors més destacats al futbol europeu. Les seves dues estrelles són Alexis i Vidal, però també destaquen altres jugadors com Medel, Isla, Matías Fernández o Vargas. Xile pot ser un rival incòmode per Espanya; en tot cas, el partit que l’enfrontarà amb Holanda serà decisiu per conèixer l’equip que acompanyarà els de Del Bosque a vuitens de final.
Austràlia *
Probablement, la ventafocs del torneig (topicazo III). El típic equip que acaba la competició amb zero punts i amb zero gols a favor. No prevec un desenllaç massa diferent per Austràlia en aquest Mundial. La selecció d’Oceania disputa la fase prèvia al grup d’Àsia per ser més competitiva, però en un grup amb els actuals campions, subcampions i amb un dels millors equips llatinoamericans, Austràlia no té res a fer. Jugadors destacats? els veterans Cahill i Bresciano i para de comptar.
Diego Costa és la gran esperança espanyola per revalidar el títol |
GRUP C
Colòmbia ***
Després de triomfar al ciclisme, Colòmbia està de moda i es presenta a la cita mundialista com a una de les grans revelacions de la fase prèvia. Però la greu lesió que Falcao es va fer al genoll i que finalment li ha impedit ser a la cita mundialista minvaran molt les opcions del conjunt llatinoamericà. Tenen alternatives interessants a dalt com Bacca, Ibarbo o Jackson Martínez, a més de bons migcampistes com James Rodríguez, Cuadrado o Guarín i bons defenses com Zúñiga o Zapata. Pel grup que els ha tocat, són favorits per passar com a primers, però afrontar les eliminatòries sense la seva estrella faran de Colòmbia un rival molt menys temut.
Grècia *
L’equip fluix de sempre que miraculosament es va proclamar campió d’Europa l’any 2004. Si Grècia vol tenir alguna cosa a dir al grup C ha de confiar en l’autobús i en els seus dos davanters centres Mitroglou i Samaras (tots dos juguen fora del país hel·lènic). O en la inspiració dels veterans Karagounis i Katsouranis. A més, aquest any el defensa de l’Olympiakos Manolas ha jugat a un molt bon nivell.
Costa d’Ivori **
Touré Yaya pot amb tot. Ell solet és capaç de classificar els elefants per disputar els vuitens de final del Mundial. I més després de l’any esplèndid que s’ha marcat a la Premier aconseguint 20 gols (tercer pitxitxi de la competició i números estratosfèrics per un migcampista). El seu germà Kolo ha sigut el cas oposat, demostrant una decadència absoluta en cada minut que ha disputat amb el Liverpool. Si Yaya ha sigut el tercer pitxitxi de la Premier, un altre ivorià ha sigut el quart: Wilfred Bony, del Swansea. També han fet un bon any Tioté i Gervinho. Els ivorians són la selecció africana més potent del Mundial.
Japó **
Selecció que té dos estrelles contrastades com són Kagawa i Honda, però que destaquen pel seu bon joc col·lectiu. A priori, Japó es disputarà amb Costa d’Ivori la segona plaça del grup, on Colòmbia parteix com a favorita.
Moment on Falcao es lesiona de gravetat, impedint-li disputar el Mundial |
GRUP D
Uruguai ****
Potser és agosarat qualificar Uruguai com a equip 4 estrelles, però hi ha un factor que és determinant: tenen al millor davanter centre d’aquesta temporada en el global de les lligues mundials, Luis Suárez. Evidentment no es tracta d’una selecció amb un sol jugador, ja que també té gent interessant com el killer Cavani, Martín Cáceres, Gastón Ramírez, Godín o el sempre temut Forlán. Tampoc s’ha d’oblidar que Uruguai va ser la selecció revelació de l’últim Mundial.
Costa Rica *
Per si no fos prou handicap formar part del grup de la mort quan ets un equip modest, a sobre Costa Rica ho ha d’afrontar sense la seva estrella. Després de l’esgarrifosa lesió a la cama esquerra que es va fer Bryan Oviedo al gener, els caribenys s’ho jugaran tot amb el porter Navas (gran any al Llevant), amb els davanters Campbell i Bryan Ruiz i amb els defenses Gamboa i González. Evidentment, això no dóna per derrotar ni a Uruguai, ni a Anglaterra ni a Itàlia. La meva previsió és clara: zero punts i cap a casa.
Anglaterra ***
Les últimes aparicions en Mundials i Eurocopes han sigut tan decepcionants que Anglaterra no mereix més de 3 estrelles. És més, no m’extranyaria que no superessin la primera fase del torneig. Equip format gairebé exclusivament per jugadors que competeixen al seu país, Anglaterra té molta qualitat individual però moltes mancances col·lectives. El grup s’ha renovat considerablement amb jugadors joves (i no tan joves) com Baines, Lallana, Barkley, Lambert, Sterling… Molt bon any dels Reds Sturridge i Henderson. Una llàstima que Jay Rodríguez es perdi el Mundial per lesió.
Itàlia ***
La subcampiona del món sempre és un equip que cal tenir en compte… però no tant com abans. El pes de l’equip el segueixen portant els de sempre: Buffon, Marchisio, De Rossi, Pirlo, Cassano i companyia. Senyal que els que pugen no acaben d’explotar. Ni tan sols Balotelli, sempre més protagonista fora que dins. Verratti, Immobile i Insignie són les grans promeses de l’azzurra, però ho hauran de demostrar a Brasil.
Luis Suárez s'ha fet un fart de celebrar gols amb el Liverpool. Ho farà també amb Uruguai? |
GRUP E
Suïssa **
El país helvètic presenta bones individualitats, tot i que insuficients per arribar gaire lluny. Això sí, en principi haurien de superar la fase de grups sense massa problemes. Lichtsteiner, Schär, Shaqiri, Inler, Dzemaili o Seferovic tenen l’experiència suficient per aconseguir-ho.
Equador *
Fluixíssima selecció que es disputarà amb Hondures l’honor de no marxar de Brasil amb 0 punts. El seu referent internacional és l’extrem del Manchester United Valencia, que igual que el seu club no ha tingut un any massa exitós (a més, a una setmana de l’inici del Mundial va demostrar poca intel·ligència autoexpulsant-se contra Anglaterra). També destaquen el migcampista del Dinamo de Moscou Noboa i el davanter Caicedo.
França ***
Com li passa a Anglaterra, els bleus encadenen decepció rere decepció. No s’han refet del motí a Domenech, malgrat que ja han passat uns quants anys. Han oxigenat l’equip amb una fornada interessant de joves com Pogba, Griezmann, Sissoko o Mangala, però no serà suficient per poder revalidar el títol aconseguit l’any 1998. El gran referent dels francesos, Ribery, és baixa d’última hora per culpa lumbàlgia, i la resta (Benzema, Evra i Koscielny) estan a anys llums del seu millor moment. Per contra, Giroud i Remy han fet una bona temporada. Tot i això, es preveu un nou fiascu.
Hondures *
Quan el teu millor jugador és un defensa que juga a un equip fluixet com el Hull City (Figueroa), les perspectives no són massa bones. Cert que el grup no és gaire temible, però els hondurenys són un equip molt fluix. Jerry Bengtson, Wilson Palacios, Emilio Izaguirre i companyia ho hauran de donar tot contra Equador per no marxar cap a casa amb les mans buides.
Giroud i Griezmann, 16 gols cada un amb Arsenal i Real Societat respectivament |
GRUP F
Argentina ****
El millor dels equips 4 estrelles. Tenen al millor jugador de la història, Messi, però està demostrat que això no sempre val. La davantera d’Argentina és la millor del Mundial tot i l’absència de Tévez (Higuaín, Lavezzi, Di María i sobretot el Kun i Leo), però la resta de línies trontollen que fa gust: mal porter (suplent al Mònaco), defensa insegura i mig del camp amb moltes llacunes i poc talent. Una vegada més, els argentins s’hauràn d’encomanar a D10S si volen guanyar el seu tercer Mundial.
Bòsnia **
Primera participació del país balcànic a una Copa del Món, i tenen serioses possibilitats de superar la fase de grups. Bòsnia no només és Dzeko, tot i que si el davanter del City està inspirat l’equip ho nota. En l’aventura mundialista l’acompanyaran jugadors amb renom al futbol europeu com Misimovic, Begovic, Spahic, Ibisevic o Pjanic.
Iran *
La dupla Masoud-Nekounam que va enamorar a Osasuna són el més destacat de la selecció asiàtica. El veterà Teymourian i el jove Dejagah també poden tenir alguna cosa a dir. Les seves remotes opcions passen per guanyar a Nigèria i treure alguna cosa positiva contra Bòsnia, tot i que serà difícil.
Nigèria **
L’equip africà intentarà venjar-se de la final dels JJOO de Pequín, on van perdre la medalla d’or contra Argentina amb un gol de Di María. Jugadors d’ambdós equips es tornaran a veure les cares, tot i que les opcions de Nigèria passen per derrotar Bòsnia. La columna vertebral de l’equip juga a Europa, fet que demostra el seu bon nivell competitiu: Enyeama, Yobo, Ambrose, Mikel, Moses, Musa, Ameobi, Emenike i Odemwingie.
Agüero i Higuaín ho saben: Messi és el més gran i els argentins depenen de la seva inspiració |
GRUP G
Alemania *****
El tercer equip que valoro com a 5 estrelles. Li passa una mica com a Espanya, el seu rendiment ha baixat considerablement. Tot i això, el bloc format per jugadors del Bayern + jugadors del Borussia + migrants a Anglaterra com Schürrle, Özil o Podolski resulta veritablement temible. Dels 3 equips favorits, Alemanya és la que té un entrenador amb més recursos i això sempre és un punt a favor. En contra, que a última hora han perdut a una de les estrelles, Reus.
Portugal ***
Els lusos, com li passa al Madrid, es mouen a cops d’inspiració d’un Cristiano Ronaldo que encara no se sap si començarà el Mundial al 100% del seu estat físic. Però la resta fa aigües per tot arreu. Ni tan sols Nani, Moutinho o Meireles estan a un nivell que es podria considerar òptim per afrontar una cita d’aquesta grandària. Ho tenen molt complicat.
Ghana **
La revelació de l’última edició ho tindrà difícil per repetir la fita. Mensah, Muntari, Essien, Boateng, Asamoah o Gyan són alguns dels que repeteixen, però amb 4 anys més a sobre. El seu hàndicap serà el grup, on Alemanya és molt favorita i Portugal i els EUA ho donaran tot per passar a vuitens. Però els africans donaran guerra segur. El grup G serà un dels més renyits dels vuit, no ho dubtin.
EUA **
Equip que afronta el Mundial sense el seu jugador insígnia, Donovan, decisió que ha costat moltes crítiques al seleccionador Jürgen Klinsmann. Els EUA hauran de confiar en altres jugadors destacats com Dempsey, Howard, Bradley o Altidore, tots ells amb experiència a la Premier League. N’hi ha d’altres de menys coneguts per l’aficionat europeu, com Wondolowski, però que no deixen de ser interessants. Han tingut la mala sort de caure en un grup molt competitiu, i les opcions que tenen d’arribar a vuitens són mínimes.
Aquesta és la imatge que els alemanys no haguessin volgut veure mai: Reus, un dels seus jugadors més en forma, es perd el Mundial per una desafortunada lesió en un partit de preparació |
GRUP H
Bèlgica ****
Els belgues estan cridats a ser l’equip revelació. I si les coses no canvien massa, aquest grup jove pot passar a la història (no en aquest torneig, però si en futures Eurocopes i Mundials). Dels 32, Bèlgica és el meu equip preferit. El motiu? Courtois, Mignolet, Verthongen, Fellaini, Hazard, Mirallas, Kompany, Dembélé, Lukaku, Mertens, Defour, Januzaj… Talent per donar i regalar. El handicap sens dubte és la inexperiència en grans competicions, que serà determinant perquè possiblement els belgues ni tan sols arribin a les semifinals.
Argèlia *
Equip molt justet que ha caigut en un grup on tot sembla indicar que passaran sense problemes Bèlgica i Rússia. Les seves armes per evitar-ho són Cadamuro, Mesbah i Bougherra en defensa, Bentaleb, Yebda i Brahimi al mig del camp i Feghouli i Ghilas en atac. Els argelians acostumen a ser jugons, esperem que ens ofereixin un bon espectacle.
Rússia ***
La selecció russa manté el bloc que va fracassar estrepitosament a l’última Eurocopa, amb l’absència destacada del davanter del Lokomotiv Pavlyuchenko. El conjunt entrenat per Capello i format exclusivament per jugadors que competeixen al seu país, té la qualitat i l’experiència d’homes com Akinfeev, Zhirkov, Dzagoev o Kerzhakov no va ser suficient per superar la República Txeca i Grècia l’any 2012. Tot i això, i malgrat la baixa sensible del seu capità Shirokov, sembla clar que acompanyaran als belgues a vuitens de final del Mundial.
Corea del Sud *
Poca cosa queda de l’equip que va eliminar Espanya l’any 2002. I no em refereixo només als jugadors, sinó al nivell. Competirà amb Austràlia per no ser l’equip més fluix, i segurament guanyin aquest duel per la diferent sort que han tingut en els seus emparellaments. El conjunt asiàtic està a un grup molt més assequible que l’oceànic, amb opcions de sumar algun punt contra Argèlia; per contra, Austràlia tornarà a casa amb zero punts (i zero gols a favor?). De Corea del Sud destaquen dos jugadors que es diuen gairebé igual: Park Chu-Young (Arsenal, Celta) i Lee Chung-Yong (Bolton).Bèlgica, un EQUIP (amb majúscula) |