diumenge, 13 de març del 2011

Cork, la terra de Michael Collins…

Cork és un dels 32 comtats que conformen la geografia irlandesa. Està situat al sud del país, la seva capital s’anomena igual (Corcaigh en l’idioma original, el gaèlic) i és la segona ciutat més important d’Éire després de Dublín.

Un dels personatges més il·lustres nascuts a Cork és Michael Collins (Clonakilty, 1890), el líder revolucionari irlandès més llorejat de tots els temps. S’ha escrit molt sobre The Big Fella, i avui vull destacar la pel·lícula més famosa que s’ha fet sobre ell, encara que sigui un film que conté moltes imprecisions històriques. Malgrat tot, Michael Collins de Neil Jordan (1996, Irlanda, EUA i Gran Bretanya) va ser una pel·lícula que va arribar a una gran quantitat de públic i, sens dubte, aproxima la figura del general a tothom qui no coneix la història d’Irlanda.

Amb Liam Nesson en el paper de Collins, el film es remonta a l’any 1916, quan tingué lloc l’Alçament de Pasqua, una revolta fallida però que esdevingué clau per la futura independència d’Irlanda de la corona britànica. Collins era molt jove, però tot i així prengué part d’aquesta rebel·lió i fou empresonat.

Alan Rickman (esquerra) és Éamon de Valera i Liam Nesson (dreta) és Michael Collins


A partir d’aquest punt, la pel·lícula repassa els moments més destacats de la vida del general irlandès: la seva entrada al Parlament irlandès revolucionari (Dáil Éireann), la seva crucial participació en la creació de l’IRA, les ordres d’assassinar a 14 agents secrets britànics que desembocà en el Bloody Sunday de 1920, el seu protagonisme en l’aprovació del Tractat Anglo-Irlandès… I, finalment, el seu assassinat a Béal na mBláth, al mateix comtat de Cork, l’any 1922.

A més de Liam Nesson, el repartiment el completen actors tan brillants com Alan Rickman en el paper d’Éamon de Valera, el líder irlandès amb qui Collins divergeix arran del Tractat Anglo-Irlandès; Aidann Quin; o Stephen Rea. També apareix Julia Roberts en el paper de Kitty Kiernan, la promesa de Michael Collins.

La pel·lícula és una bona excusa per conèixer alguns moments vitals de la història recent d’Éire, un país en lluita constant contra els soldats britànics desplegats al seu territori. Val la pena baixar-se-la i gaudir-la!



Pd. Pròximament, la crònica del viatge a Cork, terra de Michael Collins.

3 comentaris:

  1. A plaça Urquinaona hi ha un pub irlandès on vaig a vegades a veure el Barça que es diu Michael Collins. Ignorant de mi, sempre havia pensat que era el nom del propietari...

    ResponElimina
  2. jajaja El Michael Collins no està per Sagrada Família? Bueno, no sé, però el dijous és St. Patrick i se celebrarà com déu mana al Michael Collins!

    ResponElimina
  3. Baixar-la? Aviat serà delicte això... trucaré a Ramoncín i cia. perquè facin eco de la teva incitació a la descàrrega de pelis!

    Feia dies que volia llegir l'article i mai trobava el moment!
    M'han vingut ganes de veure la peli! Coses d'aquestes, me les pots explicar qualsevol dia que anem a sopar o a prendre algo, que són interessants!

    Au, flipaau!

    ResponElimina